Návrh rozpočtu mesta poslanci prerokujú pravdepodobne až vo februári

27.01.2011 Prešov

Prešov 27. januára (TASR) – Mesto Prešov stále nemá schválený rozpočet na tento rok. Návrh mal byť prerokovaný na zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ) v novembri minulého roka, nemal však dostatočnú podporu ...
Samospráva preto do nového roka vstúpila s provizóriom a o rozpočte malo hlasovať až nové zastupiteľstvo.
Návrh sa dostal do programu MsZ vo štvrtok (26.1. ). Ešte pred tým, ako sa malo o ňom rokovať, niektorí nami oslovení poslanci uviedli, že voči dokumentu majú vážne výhrady. Rovnako im prekážala aj skutočnosť, že materiál neprešiel pripomienkovaním v komisiách, o ktorých zložení sa rozhodovalo až na tomto rokovaní. Už hlasovanie o členoch komisií a mestskej rady nasvedčovalo, že sa novozvolení poslanci nedohodnú ani na rozpočte. Nepodarilo sa schváliť ani zrušenie mestského fondu životného prostredia, z ktorého radnica plánovala previesť 142.000 eur do rozpočtu.
Primátor Pavel Hagyari ešte pred rokovaním o rozpočte navrhol poslaneckým klubom, aby sa zišli a v prípade, že nebude ochota schváliť dokument, preložia ho na ďalšie zasadnutie MsZ.
\"Je evidentné, že dnes sa v tomto zastupiteľstve rozhoduje politicky. Návrh znova predložíme komisiám a bude sa o ňom rokovať na ďalšom zasadnutí mestského parlamentu, \" odôvodnil svoj návrh Hagyari. Dodal, že to nepovažuje za veľký problém. Podľa neho je najdôležitejšie to, že mesto má v súčasnosti dostatok prostriedkov na zabezpečenie svojich funkcií.
Keďže poslanci tento bod pri hlasovaní o programe odsúhlasili, vedúca finančného odboru Mária Nováková návrh predložila. Rozpočet predpokladal celkové príjmy vo výške 60,462 milióna eur a výdavky 61,862 milióna eur. Rozdiel plánovala samospráva vykryť prijatím dlhodobého bankového úveru vo výške 1,4 milióna eur.
Hneď v úvode diskusie vyšiel z pléna návrh, aby bol tento materiál stiahnutý a predložení na ďalšie zastupiteľstvo, čo poslanci odsúhlasili.
\"Rozpočet má viacero nedostatkov, bude dobré keď prejde legislatívnym procesom, vyjadria sa k nemu komisie, finančná komisia to uzavrie, predloží nám návrh a potom sme schopní o ňom hlasovať, \" povedala pre TASR predsedníčka poslaneckého klubu KDH, SDKÚ-DS, SaS, Most-Híd Andrea Turčanová.
Hagyari pre médiá uviedol, že k rozpočtu nebude zvolávať mimoriadne zasadnutie mestského parlamentu a pravdepodobne ho predložia na februárové MsZ.
 

Vyberte región